Új Magyar Gárda - Baranya Megye

 

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Megyei honlapok

 

Naptár

2020. Szeptember
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
<<   >>
 

Hírek

Hírek

: Sopron visszatér - 87 éves a rongyosok legnagyobb sikere: Sopron és környéke visszatér!

Sopron visszatér - 87 éves a rongyosok legnagyobb sikere: Sopron és környéke visszatér!

iqharcos  2013.12.13. 18:19

Zömmel a Duna-Tisza közéből származó gazdák és parasztok ragadtak fegyvert, hogy felkeljenek a Trianonban ért igazságtalanság ellen, hogy kiverekedjék Sopron és környékének visszatérését. Ma már csak a népszavazásra emlékeztetnének, de az út véres volt...

Rongyos Gárda

Rongyosok Rongyosok A vörös terror, a románok megszállása és a trianoni igazságtalanság nyomán sorra alakultak a nemzeti reguláris és irreguláris alakulatok, úgy mint a Kárpátukrán-zászlóalj, az Ehman különítmény, Sárközi-csoport vagy a Sopron és környékének visszacsatolását is kiverekedő Rongyos Gárda. A visszacsatolás kikényszerítésében részt vett Ostenburg-Moravek Gyula három századnyi csendőre is (Ostenburg alakulat).

Héjjas Iván m. kir. honv. főhadnagy hazatérve a frontról a Kecskemét melletti tanyáján szabadcsapatot szervezett. A "rongyosok" zömmel Duna-Tisza közi gazdák és parasztokból álltak. Harcoltak a román megszállókkal kemény gerillaharcokban, de az ő érdemük a Sopron és környékén kiírt népszavazás, ugyanis megakadályozták az osztrák reguláris hadsereget a vidék elfoglalásában, sőt a mai Burgenland területét elfoglalták, ahol kikiáltották a Lajtabánságot, a terület bánjának a különítmény egyik vezetőjét választották meg, Prónay Pált. Ezek az események vezettek az 1921. december 14-16 közötti soproni népszavazás megtartásához.

Prónay Pál Prónay Pál Későbbiekben a katonai irányítás alá kerültek, részt vettek a későbbi területi revíziók hadműveleteiben is, ahol sok hőstettet hajtottak végre (Munkács védelme, borsovai híd felrobbantása stb.). Szóba került a Rongyosok letelepítése is a határvidékekre, illetve Kárpátalján egy külön települést is alapítottak volna a "rongyosoknak", Rongyosújfalu néven, de a háború közbeszólt...Egy részük részt vett a szovjet-finn háborúban, és a keleti front bolsevista ellenes hadműveleteiben, illetve beolvasztatták őket reguláris csapatokba. Sok "rongyos" vett részt a kitörésben, a Vannay-zászlóalj kötelékében. A Rongyos Gárdát végig kormányzóhűség jellemezte, bár IV. Károly második visszatérési kísérlete idején Prónay megtagadta a legitimista (királypárti) katonai egységek elleni fellépést.

A szovjet megszállás után megtorlások áldozataivá váltak a "rongyosok", és eltorzítva ellenségképet alkottak belőlük. A kommunista hatalom többször hangoztatta a "rongyos összeesküvések" veszélyét, mely dicsőség lehet a Rongyos Gárdának, hogy megszűnése után is félelemben tartotta a megszállókat.

Sopron és környéke visszatér

Sopron - TűztoronyMég nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
 

Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS &#8226; Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease &#8881; Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...